Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Znajdą Państwo w tej kategorii 4 pyszne produkty z certyfikatem BIO.

Są to:

  • figi suszone,
  • morele suszone na słońcu,
  • daktyle suszone bez pestek
  • oraz kasztany gotowane.

Są to tradycyjne produkty tureckie pochodzące z upraw certyfikowanych. Nasza firma stale poszerza ofertę produktów BIO.

Produkty spożywcze pochodzące z Turcji i regionu Morza Śródziemnego cieszą się wielkim zainteresowaniem konsumentów. W Polsce również są chętnie kupowane. Coraz więcej osób zwraca uwagę, by były to produkty BIO. Czym się one wyróżniają?

Certyfikowane produkty BIO z Turcji

Turecka kuchnia znana jest z wielu smacznych potraw. Na uwagę zasługują także tureckie przekąski. W tym pyszne i do tego bardzo zdrowe owoce.

Nasza oferta koncentruje się głównie na owocach suszonych jak daktyle, figi, morele czy kasztany. W trosce o najwyższą jakość zapewniamy swoim klientom także produkty BIO. Certyfikowane, dzięki czemu konsument ma pewność, że zakupione owoce pochodzą z ekologicznych upraw. Nie zawierają żadnych szkodliwych dodatków.

Dlaczego produkty BIO są lepsze?

Przystępna cena ma oczywiście nadal spore znaczenie dla konsumentów. Niemniej zwracają oni także uwagę na jakość wybieranych produktów. Certyfikat BIO taką jakość zapewnia.

Sprzedawane w naszym sklepie daktyle BIO czy morele BIO są suszone tradycyjnymi metodami.

Nie ma w nich żadnych konserwantów i sztucznych barwników. Nie ma też substancji chemicznych poprawiających smak bądź kolor. Taka obróbka owoców daje gwarancję, że zachowają one nie tylko swój oryginalny smak, ale też wszystkie wartościowe składniki odżywcze. Podczas tańszej, przemysłowej obróbki owoców wiele witamin bezpowrotnie ucieka. Taki produkt, choć w niższej cenie, nie jest już tak bardzo korzystny dla zdrowia.

Dużą zaletą suszonych owoców BIO jest to, że nie ma w nich siarki. Tańsze produkty, bez certyfikatu BIO, są bardzo często siarkowane. Co prawda może to pozytywnie wpłynąć na ich wygląd czy konsystencję. Dwutlenek siarki jednak (z oznaczeniem na etykiecie E-220) jest w większych ilościach szkodliwy dla zdrowia. Szczególnie na obecność siarczynów w żywności powinny uważać dzieci.

Sprzedawane w naszym sklepie produkty BIO pochodzą z upraw ekologicznych. Oznacza to, że nie są spryskiwane pestycydami. Środki owadobójcze, chwastobójcze i nawozy mają bezpieczniejszy skład. Są poddawane znacznie surowszej kontroli niż chemikalia stosowane w uprawach konwencjonalnych.

Jak rozpoznać, że to na pewno żywność BIO?

Moda na ekologiczną żywność sprawiła, że wielu producentów tak właśnie opisuje swoje produkty. W rzeczywistości często wcale takie nie są.

Prawdziwie eko są towary oznaczone specjalnymi certyfikatami. Dostępne u nas produkty BIO posiadają certyfikat unijny. Można go rozpoznać po charakterystycznym logo. Przedstawia ono biały listek ułożony z gwiazdek, na jasnozielonym tle. Wyłącznie te produkty, które pozytywnie przeszły testy wykonywane przez instytucję certyfikującą, mogą używać takiego znaczka.

Czy produkty BIO są lepsze w smaku?

Te różnice w smaku nie zawsze są bardzo odczuwalne, ale jednak istnieją. Już sam sposób suszenia oraz konserwacji owoców wpływa na smak. Ekologiczne owoce dojrzewają w swoim naturalnym rytmie. Ich wzrost nie jest sztucznie przyspieszany. Dzięki temu nabierają słodkości, aromatu i przyjemnej, miękkiej konsystencji. Oferowane przez nasz sklep produkty BIO nie zawierają żadnych polepszaczy smaku. Wyglądają i smakują naturalnie.

Do czego można je wykorzystać?

Pod względem zastosowania nie ma żadnej różnicy. Suszone figi BIO je się tak samo, jak te bez certyfikatu. Po prostu są lepsze. Zakupione u nas suszone owoce BIO mogą posłużyć jako lekka przekąska między posiłkami. Również jako dodatek do różnych dań, i to nie tylko deserów.

Mają one dużo wartości odżywczych i stosunkowo mało kalorii. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce lub w chłodnej szafce. Dokładne zalecenia są zawsze podane na opakowaniu.