Wyświetlanie wszystkich wyników: 13

Herbata i kawa zaliczają do najpopularniejszych napojów. Dostępne są w rozmaitych wersjach smakowych. W wielu regionach praktykuje się swój własny, unikalny sposób parzenia kawy bądź herbaty. Poza tym, że są one bardzo smaczne, oferują także całkiem sporo korzyści dla zdrowia. Pod warunkiem jednak, że korzysta się z produktów wysokiej jakości.

Skąd się wzięła herbata?

Pierwsze wzmianki o tym napoju pochodzą z Chin. Właśnie ten kraj uważa się za ojczyznę herbaty. Do cenionych producentów herbaty zalicza się dzisiaj także Sri Lankę, Indie, Turcję, Malezję, Iran, Wietnam, Pakistan. To kraje z dużym nasłonecznieniem, ale też wysoką sumą opadów.

Smak herbaty nie zależy wyłącznie od tego, w jakich warunkach ona dojrzewała. Istotny jest także sposób zbierania listków oraz ich późniejsza obróbka. W swoim sklepie oferujemy wyłącznie herbaty zbierane ręcznie, w tradycyjny dla danego regionu sposób.

Jak wybrać idealną herbatę?

Najlepsza jest herbata sypana, z całych albo łamanych liści. Ma ona znacznie więcej aromatu i głębokiego smaku niż herbata w torebkach. Do tej w torebkach trafia zazwyczaj mniej wartościowy susz.

Wybór odmiany herbaty zależy już od preferencji smakowych. Nazwa zazwyczaj pochodzi od rejonu uprawy jak na przykład herbata cejlońska czy herbata Yunnan.

Mieszanki herbat

Bardzo popularne są także mieszanki herbat z innymi roślinami. Dostępna jest w naszym sklepie herbata Earl Grey z dodatkiem olejku z bergamotki. Jest też mocna czarna herbata z aromatem goździków.

Ziołowe i owocowe dodatki nie obniżają jakości herbaty, a jedynie pogłębiają jej smak. Warto nadal zwracać uwagę na formę. Sypana herbata z puszki jest dużo lepsza od tej w torebkach. Jest ona często aromatyzowana sztucznie.

Do najpopularniejszych gatunków zalicza się turecka herbata czarna Caykur. Pochodzi ona z regionu Morza Czarnego. Ma ona grubszy pień i mniej gałązek niż odmiany chińskie czy indyjskie. Nieco inaczej też wyglądają metody jej zbierania oraz produkcji.

Oferowana przez nasz sklep czarna herbata z Turcji ma łagodny, delikatnie słodkawy smak. Dzięki temu można ją pić bez żadnych dodatków.

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Do parzenia herbaty używa się świeżej wody, którą następnie należy zagotować aż do momentu zmętnienia i parowania. Herbatę parzy się w specjalnych imbryczkach albo tygielkach. Specjalistyczne akcesoria do parzenia herbaty po turecku można dostać w naszym sklepie.

Herbaty nie zalewa się wrzątkiem, tylko wodą o temperaturze około 90-95 stopni Celsjusza. Zależy to od tego, jaki rodzaj przygotowujemy.

Dla uzyskania idealnej temperatury powinno się też wcześniej ogrzać naczynie do parzenia herbaty. Ciepłe powinny być również filiżanki, do których przelewamy gotowy napar.

Czas parzenia nie powinien przekraczać pięciu minut, ponieważ wtedy herbata staje się gorzka.

Czy picie herbaty jest zdrowe?

Czarna herbata pobudza niemal tak dobrze, jak kawa. Do tego pozytywnie wpływa na pamięć oraz koncentrację.

Herbata poprawia trawienie, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Ma działanie antybakteryjne, zwalcza wolne rodniki.

Najlepiej pić herbatę bez cukru i już lekko przestudzoną. Gorący napój szkodzi na układ pokarmowy.

Dlaczego pijemy kawę?

Do kawy ludzkość przekonywała się znacznie dłużej niż do herbaty. Pochodzi ona prawdopodobnie z Etiopii.

Jako pierwsi napój z kawy przyrządzali mieszkańcy Półwyspu Arabskiego. Początkowo kawa miała bardzo złą sławę. Z czasem opracowano odpowiednie sposoby jej przyrządzania. Stała się przysmakiem i nieodłącznym elementem codziennej diety.

Do Polski kawa trafiła w XVII wieku, za sprawą Turków. Do dzisiaj bardzo chętnie Polacy kupują kawę właśnie z tego kraju. Jej najlepsze rodzaje dostać można w naszym sklepie internetowym.

Czy kawa szkodzi zdrowiu?

Szkodliwa jest nie tyle kawa, ile dodatki, z jakimi się ją pije. Cukier, tłusta śmietanka albo słodkie, kaloryczne syropy.

Czysta, czarna kawa to całkiem co innego. Udowodniono, że jej picie pomaga na problemy trawienne. Obniża ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy typu II.

W kawie jest też dużo antyoksydantów, co zwiększa ochronę przed nowotworami. Te zalety dotyczą jednak umiarkowanego spożywania kawy. Jeśli więc ktoś pije po kilka kubków dziennie i w dodatku jest to kawa bardzo mocna, zamiast korzyści może spodziewać się nadciśnienia i kłopotów z żołądkiem.

Jaka kawa jest najlepsza?

Do parzenia w ekspresie używa się grubo mielonej kawy ziarnistej.

Do popularnej kawy po turecku najlepsza będzie drobno mielona kawa z naszego sklepu. W puszce albo hermetycznym opakowaniu utrzymującym świeżość.

Jak ją parzyć?

W ekspresie jest najszybciej. Do łask wracają tradycyjne metody parzenia w kawiarkach i miedzianych tygielkach.

Odmierzoną ilość kawy zalewa się zimną wodą. Następnie tygielek ustawia się na kuchence i powoli podgrzewa. Kawę powinno się parzyć przez co najmniej cztery minuty. Gorąca woda wydobędzie z niej cały smak, a fusy opadną na dno. Do kawowego naparu można na koniec dodać na przykład cynamon albo kardamon.